Monday, November 26, 2007

Ημερίδα HEPOS στη ΣΑΤΜ/ΕΜΠ

Την Πέμπτη 6/12/2007 το πρωϊ πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα για το HEPOS στη Σχολή ΑΤΜ του ΕΜΠ (Ζωγράφος).

http://www.survey.ntua.gr/hosted/90xronia/

Έξι παρουσιάσεις (σε μορφή ppt) της ΚΤ ΑΕ, του ΑΠΘ και του ΕΜΠ αναρτήθηκαν στον ιστοχώρο του έργου :

http://users.auth.gr/~kvek/auth-hepos

9 comments:

MitsVicious said...

Αρχικά αναρωτιέμαι για την προσέλευση του κόσμου στην παρουσίαση αλλά περισσότερο με απασχολεί το γεγονός ότι μόνο οι αγρονόμοι ασχολούνται και κάνουν ημερίδες για ενημέρωση. Οι άλλοι κλάδοι και οι άλλες σχολές δεν ενδιαφέρονται καθόλου; Περιβαλλοντολόγοι, Γεωγράφοι, Δασολόγοι; Επίσης η ελληνική εταιρία Γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (hellasGI); Δεν είναι μία σημαντική εξέλιξη για την επιστήμη της γεωγραφικής πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο; Ελπίζω απλά να μην καταλήξει η υποδομή όπως πολλές άλλες στο παρελθόν...

Kostas Katsampalos said...

1. Ηταν γεμάτο το αμφιθέατρο στη ΣΑΤΜ/ΕΜΠ, αν και η εκδήλωση δεν διαφημίστηκε αρκετά.
2. Από το Δελτίο του ΤΕΕ φαίνεται οτι όλοι οι κλάδοι των Μηχανικών (και οι Σύλλογοί τους) διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις με πολύ ενδιαφέροντα θέματα.
3. Εντός του έτους θα διοργανώσουμε ένα Συνέδριο για το HEPOS στο ΑΠΘ. Παράλληλα, είμαστε σε επαφή με το ΤΕΕ/ΤμΚΜ για σεμινάρια ενημέρωσης των ΑΤΜς.
4. Από έγκυρη πληροφόρηση που έχω, το HEPOS θα "βγεί στον αέρα" πάρα πολύ σύντομα. Το control center λειτουργεί, ενώ ολοκληρώνεται το user interface για τους χρήστες. Θα είναι ΤΟ "εργαλείο" σε ΕΘΝΙΚΟ επίπεδο. Καταλαβαίνω .... και εγώ τα θέλω όλα να είναι έτοιμα ... εχθές!

MitsVicious said...

Η αλήθεια είναι ότι όντως θέλω τα πράγματα να είναι έτοιμα χθές σε μία χώρα που το σήμερα σημαίνει αύριο ή ακόμα χειρότερα σε ένα χρόνο! Ελπίζω να έχετε δίκιο για την κατάληξη της υποδομής και το HEPOS να είναι όχι μόνο ένα εργαλείο για τους μηχανικούς αλλα και ένα μέσο για το άνοιγμα νέων αγορών και επενδύσεων στον χώρο της γεωγραφικής πληροφορίας.

Kostas Katsampalos said...

Συμφωνώ απόλυτα.
Επιπλέον, με τη νέα τεχνολογία, θα ξεφύγουμε από τους διδιάστατους περιορισμούς του παρελθόντος και θα βρεθούμε σε 3Δ+ χώρους, με προφανή πλεονεκτήματα για τους γεω-επιστήμονες και όχι μόνο.

MitsVicious said...

Δεν είμαι σίγουρος για το τρισδιάστατο μοντέλο κατα πόσο μπορεί να είναι χρήσιμο σήμερα. Δυστυχώς η τριδιάστατη data υπάρχει και σήμερα στην Ελλάδα (π.χ LIDAR) αλλά εκτός του ότι είναι ακριβή το θέμα είναι με τι εργαλεία θα την επεξεργαστούμε για να πάρουμε πληροφορίες. Στα GIS π.χ γίνεται συνήθως μετατροπή (interpolation) σε DEM ή DSM ανάλογα μετατρέποντας το 3d σε 2.5d με αποτέλεσμα να χάνεται μέρος της πληροφορίας. Το ερώτημα είναι χρειάζεται πραγματικά να περάσουμε στο 3d με τα σημερινά δεδομένα; Θα κερδίσουμε κάτι; Σίγουρα είμαι επηρεασμένος απο τον δικό μου τομέα οπότε περιμένω να ακούσω και την δική σας άποψη

Kostas Katsampalos said...

Υπέροχη συζήτηση ... έτσι συζητώ και με τα δικά μου "παιδιά" στο ΑΠΘ! Λοιπόν:
1. Οι γεωδαίτες / γεωφυσικοί κ.α. χρησιμοποιούν το GPS ως πηγή 3Δ πληροφορίας. Οι διαχρονικές παρατηρήσεις μας οδηγούν (και) στον δυναμικό χώρο των 3Δ+. Υπάρχει λογισμικό για την επεξεργασία και ερμηνεία αυτών των μετρήσεων/φαινομένων (το οποίο συνεχώς εξελίσσεται).
2. Οταν (χρόνια πριν) χρησιμοποιούσα σχεδιαστικά πακέτα στις 2.5Δ ... με ενοχλούσε και εμένα η μερική "απόρριψη" της 3ης διάστασης. Τώρα ... τα αποφεύγω!
3. Σε μιά συνεργασία που ξεκίνησα με Γάλλο συνάδελφο (και Έλληνα ματαπτυχιακό) χρησιμοποιούμε RTK GPS μετρήσεις για την επαλήθευση (validation?) ενός δορυφορικά προσδιορισμένου DTM με (παλαιά διακριτοποιημένα) υψόμετρα από χάρτες της ΓΥΣ. Καμιά πληροφορία δεν πάει χαμένη ... όλα γίνονται ... αρκεί να έχεις φτιάξει τον κατάλληλο αλγόριθμο, μετά από μια "σωστή" θεωρία.
4. Πιστέψτε με, αληθινά. Στο "κόσμο" μας, το τριδιάστατο+ μοντέλο είναι μονόδρομος. Η διδιάστατη μορφή είναι μια απλή (σίγουρα χρηστική) απεικόνιση.
5. Σε μια διάλεξη πριν λίγο καιρό φοβάμαι οτι άφησα "παγωμένους" τους παριστάμενους όταν τοποθετήθηκα ότι "η εποχή της αθωότητας ενός ζεύγους (x,y) έχει πλέον φύγει και είμαστε στην εποχή του Χ,Υ,Ζ,σΧ,σΥ,σΖ, Xdot, Ydot, Zdot, σXdot, σYdot, σZdot +time !! "
6. Μετά πήγαμε για ... μπύρες!

MitsVicious said...

Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να μου πείτε το λογισμικό στο οποίο αναφέρεστε διότι σχεδόν ένα χρόνο τώρα στο πανεπιστήμιο που βρίσκομαι μας κάνουν "πλύση εγκεφάλου" για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπορικό λογισμικό που να μπορεί να αναπαραστήσει σε πολύ καλό βαθμό την τρίτη διάσταση αλλά και τον χρόνο.Αναφέρομαι στα λογισμικά GIS επι το πλήστον που είναι και το αντικείμενο που με ενδιαφέρει. Γενικότερα θα με ενδιέφερε η μοντελοποίηση π.χ ενός χειμάρου, της παροχής και των φερτών του υλικών σε πλήρη 3D ή ακόμα η μοντελοποίηση ενός μετώπου πυρκαγιάς στο δάσος (για να μην ξεχνάω και τις δασολογικές μου ρίζες) :) χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιο μοντέλο grid ή TIN για να το κάνω.
Όσο για τις μπύρες αυτό που μου αρέσει εδώ σε σχέση με τις ελληνικές μας συνήθειες είναι ότι οι μπύρες και το κρασί ξεκινάνε απο την αρχή της διάλεξης και συνεχίζουν και μετά το τέλος αυτής :)

Kostas Katsampalos said...

1. Θα αρχίσω από το τέλος. Πράγματι, σε αν-άδελφο blog διάβασα με ικανοποίηση ότι "Τοπογραφία είναι η τέχνη που αρχίζει με καφέ και τελειώνει με τσίπουρα" (sic)!
2. Αν και για προφανείς λόγους δεν συστήνω (δημόσια) συγκεκριμένο εμπορικό λογισμικό ή εξοπλισμό, μια αναζήτηση στο google με key-words "true-3d GIS" δίνει αρκετές κατευθύνσεις. Εμείς χρησιμοποιούμε home-made / academic routines. Όλα όμως τα πακέτα απαιτούν source-code write-up (like ????-lisp, C++, etc. Ένα DTM είναι πάντα απαραίτητο. Το GPS (like HEPOS) διευκολύνει καταλυτικά το geo-referencing (?) των διαφόρων δεδομένων σε ένα ΚΟΙΝΟ σύστημα αναφοράς (σύνθετη και πολύπλοκη εργασία, πράγματι !).
3. Θα παρακαλέσω μια άριστη συνάδελφο (η οποία έκανε M.Sc. στην Αγγλία, ΑΚΡΙΒΩΣ στο θέμα που θίγετε, να σας εισηγηθεί σχετικά.
4. Ψάξτε λίγο στο www.auth.gr/e-topo μήπως οι συνάδελφοί μου στον 2ο Τομέα (ΚΦΧ) έχουν κάτι σχετικό.

Καλή μελέτη ... και με-'γειά το HEPOS !

MitsVicious said...

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες αλλά και για το λογισμικό το οποίο ομολογώ ακόμα δεν έχω βρεί τον χρόνο να το ψάξω!! Περιμένω νέα απο την συνάδελφο σας! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!