Monday, May 21, 2007

Σύσκεψη HEPOS 24/5/2007

Την Πέμπτη 24/5/07 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 2η σύσκεψη για την πορεία του γεωδαιτικού σχεδιασμού στα πλαίσια του HEPOS. Συμμετέχοντες : στελέχη της ΚΤ ΑΕ, μέλη των επιστημονικών ομάδων από το ΑΠΘ και το ΕΜΠ και εκπρόσωποι των Αναδόχων. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε αφορά και στο νέο datum / ΓΣΑ.

5 comments:

Ιωάννης Ν. Κάλφας said...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά....
αλλά θα ηταν ακόμα πιο ενδιαφέρον αν είχαμε κάποια προσβαση σε κάποια πρακτικά...
Προς το παρόν όλα σχεδόν γ΄θρω απο το HEPOS παραμένουν άγνωστα (εσωτερικη ακρίβεια δικτύου, χρόνος παράδοσης, ποια μέθοδος VRS θα ακολουθείται, συνόρθωση σταθμών, δωρεάν ή όχι παροχή το πρώτο διάστημα όπως έχει ακουστεί)

gkalfas99@yahoo.com

Kostas Katsampalos said...

Πολλά ερωτήματα, αγαπητέ μου κ. Κάλφα, μπορούν να απαντηθούν :

(1)από την ανάγνωση των προκηρύξεων για τις συμβάσεις των έργων HEPOS-SUPPLY (εγκατάσταση & λειτουργία των 100 σταθμών) και HEPOS-MEAS (μετρήσεις σε 2800 σημεία για τον προσδιορισμό των παραμέτρων μετασχηματισμού από/προς το ΕΓΣΑ87). Πιστεύω ότι είναι ακόμη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΚΤ-ΑΕ.
(2) από 3-4 εργασίες που διαθέτουμε (pdf) από την ιστοσελίδα της ερευνητικής μας ομάδας στο ΑΠΘ

http://users.auth.gr/~kvek/auth-hepos

Δεν γνωρίζω εάν πρόκειται να υπάρξει περίοδος "δωρεάν" χρήσης του συστήματος. Για την ώρα (προσωπικά) με ενδιαφέρει να λειτουργήσει στο επιθυμητό επίπεδο ακρίβειας και ευχρηστίας !

Η συνόρθωση του δικτύου HEPOS προβλέπεται (από τη σύμβαση που προανέφερα) να γίνει με λογισμικό τύπου BERNESE. Από την εμπειρία μας, αλλά και από την επεξεργασία παρατηρήσεων πολύ μεγάλων βάσεων, φαίνεται ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο επίπεδο του 1cm (3D).

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και ... καλή μελέτη. Πάντα στη διάθεσή σας.

Κ. Κατσάμπαλος

pitsis said...

Στην ιστοσελίδα που παραπέμπετε υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και πρόσφορο έδαφος για παρερμηνείες ή απορίες. Είναι σαφές και κατανοητό από την μεριά σας σαν καθηγητής ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο η ακρίβεια και η ευχρηστία. Αλλά όλα κινούνται γύρω από το χρήμα όπως καταλαβαίνεται. Οι παρακάτω παρατηρήσεις εκφράζονται με καλή πίστη για την πληροφόρηση όλων των συναδέλφων τοπογράφων.

1. τελικά το Hepos είναι GPS ή GNSS? Η μαμά Trimble λέει ότι θα εγκαταστήσει τον δέκτη NetRS. από τις προδιαγραφές του (και τις προκηρύξεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.) δεν φαίνεται υποστήριξη GLONASS/GALILEO. Απλά κρίμα (για τους Ρώσους κ εμάς)!

2. Από το παραπάνω σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα "παράθυρο" ανάλογα με τις τροχιές των δορυφόρων που δεν θα μπορεί κάποιος να δουλέψει [αξιόπιστα] RTK.

3. Που θα τοποθετηθούν οι δέκτες; Από μια προμελέτη η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. είχε προτείνει συμβουλευτικά κάποιες θέσεις. π.χ. Στην Αττική: Λαύριο, N. Μάκρη, Πέραμα. Γιατί να είναι παραθαλάσσια; Έτσι θα "χαθεί" το ημικύκλιο ακτίνας 10km κάλυψης του κάθε δέκτη προς την θάλασσα. Ακόμα αν ήταν 10km από τις ακτές θα σχημάτιζε τρίγωνα με μικρότερες πλευρές για την δικτυακή λύση. (Ίσως και καλύτερη ακρίβεια;) Έχει βάση αυτό που γράφω;

4. Σε τι κτήρια θα τοποθετηθούν οι δέκτες και ποιος θα τα διαλέξει; Θα είναι δημόσια κτήρια ή και ιδιωτικά; Με τι κόστος στην μία κ στην άλλη περίπτωση; Με ένα είδος ενοικίου; και ασφαλώς η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. θα πληρώνει μετά την λήξη της σύμβασης. Στην δικιά μου ταράτσα και θα τα βρούμε!

5. Συντήρηση. Ποιος θα την κάνει; Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ή κάποια άλλη εταιρεία; Στη σύμβαση η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. προβλέπει 4 άτομα (για 100 δέκτες σε όλη την Ελλάδα)!!

6. Υποστήριξη. Για αρχή τηλεφωνική. Θα υπάρχει ή θα πρέπει ο καθένας χρήστης να ρυθμίσει τους δέκτες του ψάχνοντας; από ποιον θα δίνεται;

7. Θα φτάσουν οι τηλεφωνικές γραμμές; ΜΟΝΟ 60 GSM και 40 GPRS; Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. θα κάνει κινήσεις ειδικής συμφωνίας-χρέωσης με τις τηλεπικοινωνικές εταιρείες;

8. Το φορματ RTCM θα είναι το σύγχρονο v3.0; Το οποίο είναι πολύ φθηνότερο από ότι το v2.x, καθώς στέλνει διορθώσεις με λιγότερα kbytes και άρα σε GPRS σύνδεση συμφέρει.

9. GPRS. Η επικοινωνία μέσω GPRS ΔΕΝ είναι φθηνότερη επειδή υπάρχει η ογκοχρέωση. Όσο είναι ανοιχτό το κανάλι ο base δέκτης στέλνει συνεχώς διορθώσεις. (όπως γίνεται με UHF). Άρα αν δεν θέλει κάποιος να υπερχρεωθεί θα πρέπει να λαμβάνει διορθώσεις μόνο όταν καταγράφει κάποιο σημείο. (π.χ. κάποιος μετράει 2 ώρες και παίρνει 100 σημάδια. αν κάθεται σε κάποιο σημάδι 10sec, αντί να χρεωθεί για GPRS δεδομένα 2 ωρών να χρεωθεί για 1000sec=17 min). Με επιφύλαξη το παραπάνω, από την εμπειρία μου (χωρίς VRS)

10. το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και για το GMS συνδέσεις με χρονοχρέωση. όμως οι περισσότερες εταιρείες έχουν ελάχιστη χρέωση 30sec. κ αυτό συνδέστε το με το 7. πρέπει να γίνει ειδική συμφωνία. Επίσης νομίζω αν κ είμαι νέος σε αυτή την τεχνολογία, ότι η GSM χρόνο-χρέωση είναι περίπου ίδια με την GPRS RTCM v3.0 όγκοχρέωση.

11. Το HEPOS αν με το καλό ολοκληρωθεί (όπως ολοκληρωθεί) θα κάμει τους τριγωνισμούς πολύ εύκολους. Πολύ εύκολους για όλους θα έλεγα. Όμως το GPS κρύβει πολλούς κινδύνους για να γίνουν λάθη. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει αναφορά του στην ελληνική νομοθεσία. Θα υπάρξει μέριμνα; Τι θα γίνει με τους πτυχιούχους τοπογράφους ή δασολόγους και πολιτικούς που θα υπογράφουν τριγωνισμούς και αποτυπώσεις σε ΕΓΣΑ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
για τις απαντήσεις σας.

Με τιμή,

Θησέας Κόκκινος

Kostas Katsampalos said...

Αγαπητέ κ. Κόκκινε και λοιποί αναγνώστες,
Α. Τα ΚΑΛΑ νέα : Είμαι ευτυχής, πλέον, να βλέπω το blogακι μου να λειτουργεί! Ακριβώς αυτό επιθυμούσα. Ένα forum στο οποίο να τίθενται ερωτήματα και να δίδονται απαντήσεις και (ίσως) λύσεις που αφορούν στο HEPOS.
Β. Τα ΚΑΚΑ νέα : Δεν είμαι αυθεντία και ούτε πιστεύω ότι υπάρχουν παντογνώστες. Θα περιοριστώ σε όσα (ως γεωδαίτης) γνωρίζω. Τα υπόλοιπα θα μας τα πούνε οι ειδικοί. Το HEPOS είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, με αρκετά (τεχνικά και οικονομικά) προβλήματα, όπου έχει εγκατασταθεί.

1. Είναι θέμα αναβάθμισης το να λειτουργεί το HEPOS ως GNSS. Ας το δούμε πρώτα με το GPS και βλέπουμε.
2. Ένας δέκτης GPS/GNSS ΔΕΝ λειτουργεί παντού! Παράλληλα, και ένα VRS θα έχει "κενά". Ιδιαίτερα στην Ελλάδα των 15000 Km ακτών και 1500+ νησιών.
3 και 4. Η θέση εγκατάστασης των NetRS είναι κατά τη γνώμη μου το δυσκολότερο πρόβλημα! Γνωρίζω όμως οτι ο Ανάδοχος έχει κάνει μιά ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ στρατηγική επιλογή θέσης και εγκατάστασης. Να έχετε υπομονή. Ας κρατήσουμε τις ... ταράτσες μας ελεύθερες για BBQ !
5-9. Αρμοδιότητα ΚΤ ΑΕ.
8. ΔΕΝ καλύπτουν όλα τα εμπορικά λογισμικά RTCM 3.0. Υπάρχει λογισμικό επιβεβαίωσης της δυνατότητας υποστήριξης του νέου format. Θα το (ξανα)εντοπίσω και θα ενημερώσω σχετικά.
10. Μην ανησυχείτε για τις (χρονο/όγκο)χρεώσεις. Δείτε πώς "παίζουν" και αλλάζουν οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία. Συνεχώς προς το καλύτερο. Η χρέωση έχει να κάνει και με ένα cost/benefit πρόβλημα. Προσωπικά, θα βάλω 2-3 σημεία στην περιοχή που αποτυπώνω και μετά την ξέρω την (κλασική) δουλειά ως Τοπογράφος. Δεν νομίζω ότι είμαι υποχρεωμένος να δουλεύω RTK επειδή υπάρχει HEPOS !
11. Έχετε ΠΟΛΥ δίκιο. Η απάντηση απαιτεί μιά ολόκληρη ... ημερίδα. Απαιτείται και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του κλάδου.

Διατελώ σε αναμονή διεύρυνσης της παρέας μας,
Ευχαριστώ για την συμβολή,

ένας ταπεινός γεωδαίτης.

pitsis said...

Κύριε Κατσάμπλε,

Στις απαντήσεις-διευκρινήσεις που δώσατε υπάρχει αντίλογος που βοηθάει τον διάλογο. Και θα ήταν πολύ καλό να βλέπαμε και απόψεις και άλλων συναδέλφων. Χαίρομαι που επιτέλους υπάρχει στο Internet ένα μέρος να ακουσθούν οι προβληματισμοί των τοπογράφων. ακόμα και αν καταχραστώ το blog και ξεφύγω από το θέμα HEPOS.

Στο οτι ειναι θέμα απλής αναβάθμισης το GPS να γίνει GNSS, θα σας παράπεμπα στην αναβάθμιση
της ISDN σε ADSL. Να θυμίσω ότι όταν αποφάσισε ο ΟΤΕΣ να βάλει ISDN και το πλάσαρε σαν κάτι
φοβερά πρωτοποριακό, στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες ζούσε και βασίλευε το DSL. Μόνο όσοι δηλώνουν επάγγελμα Ολυμπιακός
κέρδισαν από αυτό. κι αν είμασταν στο άντε και βλεπουμε, ας τοποθετούσαμε αντί 100 δέκτες
10. Ας πάει και το παλιάμπελο όμως. Να μην γκρινιάξω άλλο. Έτσι κι αλλιώς από την ίδια μεριά είμαστε.

Η ΚΤ Α.Ε. κάνει ό,τι θέλει σε ό,τι θέλει και δεν έχει δώσει λύση σε απτά θέματα, όπως την ασυμφωνία εμβαδών για οικοδομική άδεια.
ναι ναι.. στο επόμενο (πάλι) ν/σ ή την ταλαιπωρία για χωρική μεταβολή. ακόμα δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα ισχύει ο τίτλος του καθενός ή το ΚΑΕΚ. Αστεία πράματα.
Δημιουργήθηκε για να λυσει προβληματα κ αυτό δημιούργησε περισσότερα. Και βεβαίως το βάρος
δεν πέφτει στην ΚΤ Α.Ε. εξολοκλήρου. Ας μην συνεχίσω σε αυτό ακόμα. αναπτυξιακό κτηματολόγιο== ανέκδοτο.

ακόμα όμως και σε τεχνικά-τοπογραφικά θέματα αδυνατεί να δώσει λύση ακόμα. το ΕΓΣΑ87 (όπως
κ η εμπ3 μοιρών) έχει προβολή με
παραμορφώσεις. δώσε συντελεστή παραμόρφωσης για το εμβαδόν. Να μια ωραία εργασία. Να μην
ξύσω πληγές για κατατμήσεις οικοπέδων σε αρτιότήτα και στην πράξη είναι αλλιώς! Πές στο
μήκος μπορώ να τη βρώ.

Επίσης έχουμε συμφωνήσει που θα ανάγεται η απόσταση;;
στο ελλειψοειδές ή στο έδαφος;; Εγώ προτείνω στον αγοράστή στο έδαφος και στην εφορία στο
ελλειψοειδές!

Ας πιάσουμε τα γεωδαιτικά θέματα.
Το εγσα πέθανε ζήτω το νέο έγσα;

το hepos αναγκαστικά θα εγκαθιδρύσει ένα νέο 3Δ datum. και αυτό θα έρθει να προστεθεί στα
υπόλοιπα.

για να το καταλάβω καλύτερα, όλες οι κτηματογραφήσεις που γίναν έως τώρα πρέπει να μετατραπούν στο ΓΣΑ HEPOS; και οι νέες θα μπούν κατευθείαν; γιατί αν συνεχίσουμε στο ΕΓΣΑ87 για ποιόν λόγο έγινε όλο αυτό το εγχείρημα υπό την αιγίδα της ΚΤ Α.Ε.;

Και μην ξεχνάτε ότι (και καλά) για
ερευνητικούς σκοπούς ήδη η ΓΥΣ δημιούργησε το δικό της ΓΣΑ "Hellinic κάτι 2002".

Επίσης, τι προβολικό σύστημα θα έχει το νεό αυτό ΓΣΑ; Και πώς θα εφαρμοστεί; Με τις κεραίες των NetRS ή με τα βαθράκια της ΓΥΣ που
θα βγουν με ακρίβεια μετασχηματισμού; Δεν θα μπορώ να δουλέψω με ταχύμετρο με την ίδια
ακρίβεια;

τι θα γίνει με όλες αυτές τις συντεταγμένες που θα είναι σχεδόν πανομοιότυπες; θα απέχουν
10cm το ένα φ,λ με φ',λ' ; Πλάκα θα έχει!

Εντάξει, τα θέματα αυτά θα τα βρίσκαμε μπροστά μας αργά ή γρήγορα, αλλά οι λύσεις που πρέπει
να δώσουμε μην είναι εφήμερες. Πρέπει να κοιτάμε σε βάθος χρόνου. Και κυρίως για ποιον λόγο υπηρετούμε την επιστήμη. (πολύ
βαθυστόχαστο ακούστηκε). Η έρευνα και η επιστήμη είναι καλά και άγια, αλλά η Ελλάδα έχει προβληματα που χρειάζονται λύση
επειγόντως.

Παραφράζοντας τον κ. Ρωσσικόπουλο, θα έλεγα ότι: "Η τοπογραφία είναι η επιστήμη του πλημμυρισμένου βάλτου του Ιράκ, του Αλογοσκούφη για να φορολογεί, και του γαϊδαριού που όριζε τους δρόμους."

όταν ήρθε ο Πούτιν στην Ελλάδα προ λίγους μήνες του λέει ο έλληνας πρωθυπουργος "Χαιρομαστε που ήρθατε. 2 φορές σε 3 χρόνια ε;
είμαστε και ορθόδοξοι, τι καλά!"

και τον γειώνει ο άλλος: "είδαμε τα στατιστικά και έχουμε πολλές δουλειές εδώ ανοιχτές. Ανέβηκε ο τζίρος κ.α."

Ήρθε ο (untouchable) Ινδός τις προάλλες και είδα το βιογραφικό του. επάγγελμα αεροναυπηγός== σήκωσα μερικούς δορυφόρους για την Ινδία.

Θα τρελαθούμε! Κι εμείς ασχολούμαστε να βγάλει ο δασάρχης από το συρτάρι την πολυγωνική για
να μπει η γειτονιά στο σχέδιο και το Στε σε ποιόν θα δώσει τη μελέτη!

με μια ανάσα,
Θησέας Κόκκινος